Kesä on päässyt täällä kunnolla vauhtiin parin viime viikon aikana. Aurinko on porotellut lähes kirkkaalta taivaalta ja lämpötila on kohonnut iltapäivisin 40 asteeseen tai vähän sen yli. Melkein kaikki suomalaiset ja muutkin länsimaalaiset ovat paenneet lomille kotimaahansa, mutta me nautimme tästä ihanasta lämmöstä vielä pari viikkoa ennenkuin kesäloma alkaa.

Olemme asustelleet nyt neljä kuukautta täällä Suzhoussa ja vähitellen arkiset asiat sujuvat normaalilla rutiinilla. Enää ei juosta ympäri kaupunkia kaikkea vapaa-aikaa, vaan nyt voi jo välillä pelkästään olla ja rentoutua. Puutarhoja ja muita nähtävyyksiä on toki paljon vielä näkemättä, vaikka Minna on jaksanut kiertää niitä muutamana päivänä viime viikkoinakin.

DSC02450-normal.jpg

Suzhoun yhden ruokatorin hevi-osastoa

Poikkesimme pikaisesti vilkaisemassa yhtä ruokatoria puutarhaan mennessämme. Ei taitaisi täyttää ihan kaikkia Suomen elintarvikeviranomaisten määräyksiä ja suosituksia, mutta maassa maan tavalla. Täältä löytyy kaikkea mahdollista kiinalaiseen ruokapöytään. Kuumana hellepäivänä emme viitsineet jostain syystä poiketa kala- tai lihaosastolle..., vaan tyydyimme katselemaan vihanneksia ja mausteita.

DSC02449-normal.jpg

Löytyy kuivattua kalaa, katkarapua ja muuta veden herkkua

Olihan siinä sivussa toki tarjolla suomalaisille hiukan vieraampaakin herkkua, kuten siannaamaa töpseleineen kaikkineen sekä kuivattua kalaa. Osa kaloista oli varmaankin vasta kuivumassa tulevaa käyttöä varten.

DSC02452-normal.jpg

Naamareita tarjolla, vaikka vappuun on vielä aikaa

DSC02454-normal.jpg

Kalaa (ilmeisesti...) kuivumassa jalkakäytävällä

Meillä oli valitettavasti omat eväät repussa, joten emme ostaneet mitään ruokaa tällä kertaa. Siispä siirryimme puistoon, ostimme kuumaa vettä kahviamme varten ja nautimme piknikistä.

DSC02471-normal.jpg

Rauhallista puutarhaa keskustan lähistöllä

Minna on ehtinyt tutustumaan muutamaan uuteen paikkaan parin viime viikon aikana. Ensimmäinen oli Bai Ma Jian puutarha, joka on Suzhoun länsilaidalla Tian Ping Hillin takana. Alueella on kauniita lampia ja vesiputouksia. Jostain syystä alueella ei ollut ruuhkaa keskellä arkipäivää...

DSC06896-normal.jpg

Pieni vesiputous

DSC06915-normal.jpg

Rauhallista ja kaunista maisemaa

Toinen tutustumisen arvoinen paikka oli North Temple Bagoda keskustan pohjoisosassa. Siellä on kohtuullisen korkea seitsemänkerroksinen Bagoda, josta näkee hyvin keskustan alueen. Kuvaaja ei tosin kiivennyt kuin viidenteen kerrokseen... Ehkä käymme siellä uudelleen syssymmällä, kun helteet hiukan hellittävät.

DSC07042-normal.jpg

Näitä Buddhia täällä riittää joka paikassa

Kuumana kesäpäivänä on mukava pulahtaa välillä uimaan viileään veteen. Täällä se ei vaan käy ihan niin helposti kuin Suomessa. Onhan tuossa järvi aivan rannassa, mutta uimaan ei saa mennä. Enkä taitaisi kyllä mennä, vaikkei siellä olisi noita kieltolappujakaan. Järven vesi kun ei näytä kovin raikkaalta... Uimahalli toki löytyy korttelin päästä asunnostamme, mutta siellä on kuulemma hiukan ruuhkaa viikonloppuisin. Parturissa ollessamme kuulimme kuitenkin, että jonkin matkan päästä Marina Cove Gardenin asuinalueelta löytyisi myös kunnollinen ja siisti ulkoallas. Varmistimme vielä paikan tarkan sijainnin netistä ja pyyhkäsimme sinne eilen päivällä taksilla. Sieltähän se löytyi asuinalueen keskeltä ja näyttikin oikein mukavalta. Ulkopuolisilta kävijöiltä perittiin 50 RMB:n pääsymaksu, eli reilut kuusi euroa. Ei siis mitenkään paha hinta virkistävästä uimareissusta.

Olimme varanneet kaupasta eväät ja juotavat mukaan, ja saimme varattua pari viimeistä tuolia itsellemme. Sitten vaan innolla uimaan! No eihän se vesi tietenkään kovin virkistävää ollut, vaan enemmänkin tuntui siltä kuin olisi pulahtanut lämpimään kylpyammeeseen. Näyttötaulun mukaan veden lämpö oli 29 astetta, mutta ehkä se oli ollut sitä aamulla. Ilma oli hiukan alle 40 asteista, ja vesi tuntui nippanappa viileämmältä. Olo viileni vain pieneksi hetkeksi, kun vesi haihtui iholta. Mutta pakkohan sinne on mennä uudelleen, koska täällä näitä uimapaikkoja ei ole joka nurkalla.

DSC07110-normal.jpg

Marin Cove Gardenin uima-allas

Kiinalaiset jaksavat yllättää aina vaan uudelleen. Ihan postiivisessa mielessä. Kävimme tänään aamulla kuntosallilla ja tulimme kotiin suihkuun. Olin juuri raapimassa partaa pois, kun puhelimeni soi. Työkaverini Lewis soitti ja kysyi, että missä olen sillä hetkellä. Vastasin hiukan ihmeissäni olevani kotona. Lewis kertoi olevansa kolmen minuutin kuluttua asuinalueemme portilla tuomassa laatikollisen paikallisia päärynöitä. Minä tosin kuulin ensin, että laatikollisen paikallista olutta... Siis se olikin pear, eikä beer. Sanoin, että okei, tulen portille vastaan. Puhelimesta kuului vielä lopuksi Lewiksen pojan kirkas ääni "okei". Joten ei muuta kuin äkkiä vaatetta päälle ja portille. Siellä he jo odottivatkin ja sain puolitoista kiloa isoja pyöreitä päärynöitä, sekä ohjeet säilyttää niitä ensin pari päivää jääkaapissa. Sen jälkeen maku on parhaimmillaan. Olen syönyt yhden tuollaisen hedelmän töissä viime viikolla ja se oli todella maukas sekä mehukas. Nyt meillä alkaa siis päärynäaika.

DSC07116-normal.jpg

Päärynöitä riittää koko ensi viikoksi

Alamme vähitellen valmistautumaan Suomen reissuun. Tarkoituksena on nähdä parissa viikossa mahdollisimman monta ystävää ja sukulaista. Pikaisesti laadittu alustava lista näyttää siltä, että on laadittava yksityiskohtainen, jos ei nyt ihan minuuttiaikataulu, niin ainakin puolen päivän tarkkuudella oleva aikataulu. Kunnon kesälomakiertue 2013 on pyörähtämässä käyntiin. Seuratkaahan siis sähköpostianne ja muita viestintävälineitä tulevalla viikolla! Täytyy kai varata pitkät kalsarit ja toppis mukaan reissuun, koska siellä Suomessa on lähes 20 astetta viileämpää.