Pääsimme kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna tutustumaan maaseutumaisemiin Taihu Laken lähistölle. Ystävämme kutsuivat meidät "mökilleen", joka sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Suzhousta. Näimme (ja söimme) matkalla taas monenlaisia uusia asioita. Poikkesimme menomatkalla syömään pienen kylän laidalla olevaan ravintolaan, jossa ystävämme poikkeavat mökkimatkoillaan. Ruoka oli todella hyvää, sitä oli enemmän kuin riittävästi ja palvelu oli oikein ystävällistä. Vatsa täynnä oli mukava jatkaa matkaa ja suunnata jonkin ajan kuluttua ruokaostoksille pikkukaupungin ruokatorille.

DSC01657-normal.jpg

Jauhot ostettiin jauhokauppiaalta

Paikallinen ruokatori on valikoimaltaan aivan uskomaton. Puolen jalkapallokentän kokoisesta hallista löytyy jos jonkinlaista syötävää. Vihannekset, hedelmät, lihan ja kaikki mahdolliset merenelävät sekä tietysti tarvittavat mausteet ovat sulassa sovussa vierekkäisillä myyntitiskeillä.

DSC01665-normal.jpg

Vihanneksia löytyy joka lähtöön

Täällä ei taida olla yleensä mitään suurta turistivirtaa, koska myyjät seuraavat tarkkaan ostoksiamme. Ystävämme ovat tosin täällä vanhoja tuttuja monien torikauppiaiden kanssa ja juttua riittää. Lopulta jostain löytyy myös haluamaamme persiljaa, joka ei tunnu olevan täällä niin yleinen maustekasvi kuin Suomessa. Täällä sitä käytetään kuulemma enemmän vain koristeena ja paikalliset pitävät sitä pahanmakuisena.

DSC01667-normal.jpg

Lihatiskin äärellä

Ostimme kadun varrelta myös jokirapuja, vaikka totesimme, ettei kukaan meistä ole koskaan valmistanut niistä ruokaa. No, kerta se on ensimmäinenkin. Sopivaa reseptiä kyseltiin jo ruokatorin myyjiltä ja saimme jonkinlaisen idean siitä, miten ravut pitäisi valmistaa.

DSC01676-normal.jpg

Ennen...

Lopulta kävi niin, ettei löytynyt sopivaa kattilaa ja ravut valmistettiin pannulla öljyssä paistaen naapurin isännän neuvoa noudattaen. Kävihän se hyvin niinkin ja lopputulos oli oikein maistuva. Rapujen lisäksi saimme nauttia illallisella kasviksia, paistettua kalaa sekä vastaleivottuja teeleipiä. Nam.

DSC01732-normal.jpg

...ja jälkeen

Lauantaipäivänä sää ei oikein suosinut meitä, mutta ehdimme tutustua maapaikan ympärillä olevaan mahtavaan puutarhaan. Siellä kasvaa monenlaisia hedelmäpuita, joista osaa isäntä jalostaa edelleen uusiksi lajikkeiksi. Päärynöiden, pipojen, mandariinien, erilaisten kirsikoiden, viinirypäleiden, persimonien lisäksi puutarhassa kasvaa salaattia, minttua ja piparminttua sekä muutamia muita syötäviä lajeja. Illalla nautimme tuoreen piparmintun voimakkaasta tuoksusta yläkerran suomalaisen saunan lämmössä. Ja sieltä pulahdimme vilvoittelemaan puutarhan keskellä olevaan katettuun uima-altaaseen. Ei tarvitse ihmetellä, että nukkumatti tuli illalla hyvissä ajoin paikalle...

DSC01704-normal.jpg

"Mökki" ja pieni osa puutarhaa

DSC01741-normal.jpg

Sisäänkäynti

Sunnuntaina sää oli mukavan aurinkoinen ja koko päivä kului pihalla. Päiväohjelmaan tuli yllättäen pieni muutos, kun isännän puhelin soi aamupalan jälkeen. Naapuri soitti, että hänellä on nyt pihallaan sementtiä valmiina roskienpolttoon tarkoitetun tynnyrin ulkopinnan muuraukseen. Heillä oli ollut joskus puhetta, että tynnyrin ympärille voisi muurata tiilistä ulkokuoren, koska tynnyri oli jo ruostunut paikoittain puhki. Isännälle iski siis muuraus-urakka hiukan yllättäen. Naapuri nimittäin kysyi isännältä kohteliaasti täysien kura-astioiden haun yhteydessä, että haluatko muurata sen itse. Eli haluathan muurata sen itse... Aloimme keräämään tiilet kasaan muuraria varten, joka ei kuulemma ollut muurannut mitään ennen tätä. Nyt tulisi sitten hoidettua kunnon urakka kerralla ja hyvinhän se homma hoitui.

DSC01759-normal.jpg

Erään naapuritalon traktori, jonka vuosimalli ei ole tiedossa...

DSC01763-normal.jpg

Paikallistie oli hiukan kuralla edellisen päivän sateen jäljiltä

Ehdimme tehdä iltapäivällä myös kävelylenkin lähiympäristössä. Tutustuimme uuteen satama-alueeseen, joka on rakennettu aivan äskettäin.

DSC01771-normal.jpg

Taihujärven kartta satamassa

DSC01767-normal.jpg

Satamaa

Satamasta lähti vesibusseja, jotka kiertävät erilaisia lenkkejä Taihujärvellä. Tämä on Kiinan toiseksi suurin järvi, tällä hetkellä... Sataman terminaali oli melkein kuin suurempienkin laivojen terminaalit. Siellä oli hienot odotustilat, joihin ei taida mahtua sataa ihmistä kerralla. Mutta eiväthän nuo paatitkaan mitään ruotsinlaivoja ole.

DSC01772-normal.jpg

Odotushallista löytyy kaikki tarpeellinen, kuten ilmainen WiFi hotspot

DSC01781-normal.jpg

Teeviljelmien takaa näkyy rapujen kasvatusaltaita

DSC01799-normal.jpg

Pipojen lajittelu menossa

Pipojen (siis piipaa) loppusesonki oli ilmeisesti menossa, koska niiden myyjiä oli lauantaina maalle tullessamme tienvarret täynnä. Mekin saimme kerätä viimeiset hedelmät puutarhan pipapuista mukaamme ja ne maistuivatkin ihanan makeilta.

DSC01802-normal.jpg

Onnellinen muurari työnsä ääressä

Lähdimme ajelemaan kotia kohti sunnuntaina illansuussa. Poikkesimme matkan varrella vielä syömään grillille, joka on ystäviemme vakipaikka. Täytyy sanoa, että grillin ruokavalikoima oli yllättävän laaja. Siinä oli mistä valita.

DSC01814-normal.jpg

Mitä tänään syötäisiin...

Nautimme kalaa, kanaa, kasviksia ja "sticky ricea" ja hyvin maistui. Harvoin tulee syötyä näin monipuolista grilliateriaa.

DSC01815-normal.jpg

Naapurigrillin kaverit työn touhussa

Päivä alkoi olla vähitellen pulkassa, kun pääsimme takaisin kaupunkiin ja hurautimme metrolla kotiin keskustasta. Tuntui oikein hyvältä painaa pää omaan tyynyyn monta uutta kokemusta rikkaampana. Suuri kiitos teille Raija ja Zekro!