Kävimme kaksi viikkoa sitten tutustumassa yhteen Suzhoun vanhoista kaduista nimeltään Shantang Jie. Kadun historia ulottuu yli 1100 vuoden päähän. Katu kulkee kanaalin vartta Tiger Hilliltä kaupngin muurille ja on pituudeltaan noin 3,5 kilometirä, eli ihan sopiva kävelylenkki meille. Kanaalia pitkin olisi päässyt kulkemaan saman matkan myös paatilla, mutta kokeillaan sitä joku toinen kerta.

Menimme ensin taksilla Tiger Hillin lähelle ja poikkesimme samalla katsomaan muutamia juhlapukuompelimoita ja -liikkeitä, jotka sijaitsevat samalla alueella. Päälle päin ei välttämättä uskoisi millaisia luomuksia näillä kaduilla ommellaan ja myydään. Kadut ovat aika heikossa kunnossa, eivätkä talotkaan ole turhan hienoja. Mutta mitäpä sillä on väliä, jos alueella on tarkoitus tehdä edullisesti hääasuja ja mahtavia iltapukuja.

DSC01915-normal.jpg

Ostaisitko hääpuvun tältä kadulta?

Monta kadunpätkää on täynnä liikkeitä, joissa myydään kaikkia mahdollisia kankaita, ompelutarvikkeita sekä valmiita pukuja. Ja tottakai myös ompelimoja, joista voi tilata mittojen mukaan ommeltuja asuja.

DSC01913-normal.jpg

Tässä liikkeessä oli tarjolla silkkiasuja

Pääkadulta lähtee vaikka kuinka monta sivukatua ja niitä kulkiessa voi helposti eksyä, koska kauppoja vaan riittää ja riittää... Onneksi emme olleet ostoksilla tällä kertaa. Mutta täytyy ihailla näiden kiinalaisten kädentaitoja, taas kerran.

DSC01919-normal.jpg

Juhlapukuja jokaisessa värissä

Hinnatkaan eivät päätä huimaa, kuten voitte arvata. Yhden valmiin juhlamekon hinta oli 20 euroa ja mittojen mukaan teetetty vain vähän yli 30 euroa. Riippuu tietysti kankaasta, jonka osuus on selvästi suurin osa puvun hinnasta. Ja valikoimaa ei rajoita kuin oma mielikuvitus.

Mutta sitten päästiin itse asiaan ja lähdimme kävelemään Tiger Hillin portin vierestä lähtevää kujaa pitkin. Hälinä jää pian taakse ja tunnelma muuttuu mukavan rauhalliseksi. Muut turistit näyttävät kulkevan mieluummin veneillä, joten kapealla kadulla ei ole ruuhkaa.

DSC01936-normal.jpg

On täälläkin toki autoja ja mopoja

Katu on kunnostettu reilu 10 vuotta sitten, mutta minä en kyllä huomaisi sitä. No, onhan tässä tietysti tallattu yli tuhat vuotta, joten saattaahan tuo kiveyskin hiukan kulua siinä ajassa. Talot ovat kuluneita ja osa on tosi heikossa kunnossa, mutta ehkä tuo rauhallinen ilmapiiri ja ihmisten vuosisatoja kuluttama reitti tekevät tästä paikasta niin kiehtovan. Täällä ei tarvitse väistellä sähkömopoja, eivätkä s-mersut kaahaa torvi soiden ohi oikealta ja vasemmalta. Vähän niinkuin kävelisi Suomessa jossain syrjäkylillä, vaikka olemme miljoonakaupungissa.

DSC01945-normal.jpg

Kanaaleja ja siltoja riittää

Kadun varrella asuvat ihmiset hymyilevät ystävällisesti, vaikka turisteja luulisi olevan välillä riesaksi asti. Tai eihän se ruuhka näytä koskaan haittaavan kiinalaisia, jotka ovat tottuneet siihen. Heille taitaisi tulla orpo olo, jos he joutuisivat olemaan hetkenkin yksin jossain korvessa, esimerkiksi Lapissa.

DSC01955-normal.jpg

Tällä kadulla ei näkynyt olevan asuntoesittelyjä

Vaikka talot ovat huonossa kunnossa, niin niissä näkee hienoja yksityiskohtia. Joistain kohdista, kuten katoista ja ovista voi vain kuvitella miten upeita ne ovat olleet joskus kauan, kauan sitten.

DSC01965-normal.jpg

Koristeellisia yksityiskohtia riittää kaikkialla

Täällä ihmiset elävät aivan eri rytmissä kuin keskustan kauppakaduilla. Tänään taitaa olla pyykkipäivä, koska joka puolella on pyykkiä kuivumassa. Yksi mummo huuhtoo vaatteita kanaalissa, mutten ole ihan varma tuleeko niistä kovin puhtoisia ja raikkaita tuossa vedessä... Mutta tuolle huuhteluvedelle taitaa olla aika vähän vaihtoehtoja tarjolla, sillä näissä taloissa ei liene kaikkia mahdollsia mukavuuksia. Toiletteja näyttää olevan muutaman sadan metrin välein kadun varressa, joten todennäköisesti taloissa ei ole omaa vessaa. Ehkä sitä(kään) ei oltu keksitty vielä tuhat vuotta sitten.

DSC01962-normal.jpg

Sähköjohdoistakin on joskus jotain hyötyä

DSC01980-normal.jpg

Laiskoja turisteja veneissä

DSC01982-normal.jpg

Tässä ommellaan juhlamekkoon koristeita

Ihmiset ottavat täälläkin vierasmaalaiset vastaan ystävällisesti ja uteliaina. Nähtävyyksiä siis ollaan puolin ja toisin. Kuvaaminenkaan ei tunnu haittaavan paikallisia ihmisiä, vaan kuvattavana oleminen tuntuu olevan heistä huvittavaa. Kai minäkin vähän naureskelisin, jos vaikkapa amerikkalaisturisti tulisi kuvaamaan minua Tammelan torilla. On ne turistit yhtä hölmöjä joka paikassa.

DSC01984-normal.jpg

Turisti

DSC01985-normal.jpg

Nyt on näytön paikka

DSC01987-normal.jpg

Pelit menossa

Kadun varrella oli monia paikkoja, joissa pelattiin erilaisia pelejä. Suurimmassa osassa oli menossa Mahjong, mutta jossain pelattiin myös korttia tai kiinalaista shakkia. Ihmiset eivät jää yksin kotiin nyhjäämään, vaan aikaa vietetään yhdessä pelaillen ja keskustellen.

DSC01988-normal.jpg

Dragon Boat Festivalin aikaan on tarjolla nyyttejä

DSC01991-normal.jpg

Tämä portti on suunniteltu ennen auton keksimistä

DSC01997-normal.jpg

Kuja kapenee

DSC02004-normal.jpg

Lohikäärmeen pää matkalla juhliin

DSC02005-normal.jpg

Erilaista arkkitehtuuria ja pyykit kuivumassa

Toisessa päässä katua alkaa olemaan huomattavasti enemmän ihmisiä liikkeellä. Siellä onkin enemmän ravintoloja ja kauppoja kuin asuintaloja. Tunnelma muuttuu vähitellen, kun normaali älämölö alkaa kuulumaan. Ensin on myynnissä ruokaa kanoista sammakoihin ja muuta tuoretavaraa. Kadun loppupää on sitten lähes pelkkää turistikrääsää, kuten matkamuistoja ja muuta sellaista. Tällä kertaa ei tarttunut mukaan mitään tavaraa, vaan suuntasimme syömään.

DSC02008-normal.jpg

Remontti ilmeisesti menossa

DSC02009-normal.jpg

Tässä talossa tehtiin vähän isompaa remppaa

DSC02013-normal.jpg

Kanaalin vartta

DSC02016-normal.jpg

Ruuhkaa alkaa pukata

WP_20130610_002-normal.jpg

Täällä on paattien päätepysäkki

Taas tuli nähtyä jotakin erilaista ja kameran akkukin oli tässä kohdin sitä mieltä, että nyt riitti tälle päivälle. Tänne voisi tulla uudelleenkin, vaikkapa tuttujen kanssa kiertelemään. Eiköhän tämä tie säily täällä vielä jonkin aikaa, vaikka paljon vanhaa onkin jo purettu.