Tämä viikko on kulunut vauhdilla. Perusasiat on saatu suurin piirtein järjestykseen ja normaali arki on alkanut. Kävimme viime lauantaina Wuxin Ikeassa hankkimassa keittiöön tarvittavat kipot ja kupit, joten nyt kotona voi laittaa jo ruokaakin. Kaasuliesi on täällä keittiön vakiovaruste, joten pientä säätöä on tarvittu ensin alkuun. Pannu on nimittäin kuumana heti, eikä 15. päivä. Mutta hyvin tuo ruoanlaitto on alkanut sujumaan. Laitamme tietenkin suomalais-kiinalaista ruokaa, siis Finese Kitchen. Raaka-aineita löytyy kaupasta joka lähtöön, vaikkemme ihan kaikkia niistä tunnistakaan. Pääasia on, että maistuu hyvältä. Mansikoita on vedelty jo muutama kilo ja hedelmätkin ovat maukkaampia kuin Siwassa...

DSC00511-normal.jpg

Meidän keittiö ja masterchef

DSC00605-normal.jpg

Kevyt iltapala ravintelissa; hiukan hottia ja makeaa sekä kiinalaista viiniä

Aina sattuu myös pieniä ylläreitä. Suomalaiselle kannattaisi kertoa mieluummin etukäteen, ettei vessapaperia saa laittaa wc-pönttöön... Meille asiasta ei kerrottu, mutta huomasimme sen kyllä itse pari päivää sitten. Viemäri tukossa ja vedet tulivat kylppärin lattialle. Täällä on kyllä se hyvä puoli, että asiat alkavat tapahtua heti yhden puhelinsoiton jälkeen. Kiinalaisen vuokrausfirman nainen järjesti paikalliset rööriroopet välittömästi hommiin ja ongelma ratkesi. Ei kysellä, että jos tultaisiin sitten ensi viikon lopulla katsomaan hommaa noin alustavasti. Urakan jälkeen putkimies kertoi selvällä kiinankielellä sekä eleillään, ettei kannata enää laittaa papereita pönttöön. Ehkä me muistamme asian tällä yhdellä opetuksella.

Opetuksesta puheenollen aloitimme eilen kiinankielen opiskelun. Voi olla, että joudutaan ottamaan hiukan useampi tunti, ennenkuin luulevat meitä paikallisiksi... Äänteiden harjoittelu tuntui sen verran vaikealta suomalaiselle. Osataan me sentään sanoa jo kiitos, ole hyvä, hyvää päivää, näkemiin, sorry, alright ja istu alas kiinaksi. Näillä sitä pärjää jo hyvin Shanghain lintutorilla. Opetus ei ole onneksi kovin hintavaa, vaikka opettaja tulee meille kotiin tunniksi pari kertaa viikossa. Työpaikallani asioitamme järjestellyt nuori nainen kertoi, että hänen ystävänsä Nancy, joka on valmistunut jokin aika sitten opettajaksi, voisi tulla opettamaan meitä. Tunti kiinankielen opetusta maksaa 50RMB, eli noin 7 euroa (ilman kuittia).

DSC00584-normal.jpg

Iltavalaistusta Times Squarella

DSC00576-normal.jpg

Iltavalaistu näkymä olohuoneemme ikkunasta

Kuten on jo todettu, niin täällä riittää puistoja ja niissä patsaita. Patsaat ovat hauskoja ja osoittavat, että kiinalaisilla on huumorintajua. En tiedä montako sataa patsasta tästä kaupungista löytyy, mutta lähipuistoissa niitä on varmasti useampia kymmeniä.

DSC00563-normal.jpg

Aurinko lämmittää mukavasti

DSC00637-normal.jpg

Madam

DSC00653-normal.jpg

Suuressa maassa pisaratkin ovat suuria

Keskustelin tänään ruokatunnilla kiinalaisten työkavereideni kanssa ja he kyselivät onko meillä ollut vaikeuksia näiden parin ensimmäisen viikon aikana. Tajusin siinä vasta itsekin kuinka helposti kaikki on täällä lopulta sujunut. Muutamat ensimmäiset päivät kuluivat isompien järjestelyjen parissa ja aikaerosta toipumisessa, mutta nyt elämänrytmi tuntuu jo lähes "normaalilta". On se elämä aika kummallista. Mutta nyt on aika mennä nukkumaan ja sanoa näkemiin. Zaizien!