Tuli jossain vaiheessa kehuttua kuinka täällä kaikki hommat tapahtuvat heti, mutta taisi olla hiukan liian aikaista kehua... Jotkut suomalaiselle hyvin yksinkertaiset asiat eivät vaan tunnu onnistuvan millään. Pölynimurin ostaminen suomalaisella luottokortilla osoittautui aivan liian vaikeaksi tehtäväksi. Ensimmäinen kerta kokeiltiin paikallisessa Auchan tavaratalossa, jossa sirukorttia oli jo käytetty menestyksekkäästi kaupan tavallisella kassalla. Oikea korttikone haettiin paikalle ja operaatio ei vaatinut ylimääräisiä ponnisteluja.

Pölynimuria ei tietenkään makseta tavalliselle kaupan kassalle, vaan kodinkoneosaston erikoistiskin takana istuvalle kasöörille. Paikallisen myyjän kiinankielellä suosittelema imuri kärryihin ja hänen opastuksellaan maksupisteeseen. Ensimmäinen korttikone ei suostunut toimimaan ja pitkän ihmettelyn jälkeen toinen myyjistä lähti etsimään uutta korttikonetta. Tiskillä odotellessani kassalle syntyi jonoa, koska ostoksemme oli jo lyöty koneeseen, eikä sitä voinut ohittaa ennen maksua. Kiinalainen rouva odotti vuoroaan ja marmatti asiasta myyjälle. Kun hän kuuli, ettei kortti toimi, hän heilutteli setelinippuaan minulle ja osoitti korrttiani. Ymmärsin kyllä hyvin mitä hän tarkoitti; cash is king. Lopulta toinen myyjä ilmestyi kymmenen minuutin kuluttua uuden koneen kanssa paikalle. Sitten korttiani alettiin höyläämään ja viilaamaan jokaisessa mahdollisessa asennossa, paitsi poikittain. Niin päin se ei nimittäin mahtunut koneeseen. Yritin kyllä osoittaa mihin kortrti laitetaan, mutta ehkei sirukortin sielunelämä ollut kyseiselle myyntihenkilölle aivan selkeä. Aikansa touhuttuaan myyjät totesivat yhdessä, ettei korttini toimi. Ei auttanut muu kuin viedä imuri hyllyyn ja lähteä kotiin.

Teimme vielä eräänä toisena iltana uhkarohkean yrityksen samaisen tavaratalon alakerrassa sijaitsevassa kodinkoneliikkeessä. Kodinkoneitahan maksetaan varmasti usein kortilla... Taas kannoimme imurin kassalle ja otin luottokorttini esille. Tiskillä oli monenlaista korttikonetta rivissä, joten tällä kertaa homma varmaan onnistuisi. Mutta kymmenen minuutin säätämisen ja sähläämisen jälkeen lopputulos oli täysin sama kuin aiemmin. Kaukaa pohjolasta tulleet asiakkaat joutuvat poistumaan kaupasta ilman pölynimuria, koska käteistä ei ollut riittävästi mukana. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Meillä on nyt aidoilla kiinalaisilla seteleillä maksettu imuri kotona ja olemme tyytyväisiä. Epäilin jo jossain vaiheessa, että vika on todellakin kortissani, mutta torstaina se toimi täysin ilman ongelmia matkatoimistossa. Eli vika oli jossain muualla...

Yksi pitkäaikainen projekti on ollut vuokraisäntämme lupaaman uunin saaminen toimintaan. Ensin häneltä meni viikko erilaisia vaihtoehtoja tutkiessa. Nyt uuni on ollut kohta kaksi viikkoa apukeittiössämme odottamassa asennusta. Uusi pistorasia on tosin saatu jo seinään, mutta koska uuni on integroitava malli, se tarvitsee kaapin ympärilleen. Kaappikin on jo kuulemma tilattu sekä asentaja. On jopa toivoa, että asennus tapahtuisi jo ensi viikon jälkeen, koska olemme ensi viikon lomareissussa. Katsotaan kuinka käy.

Viime sunnuntaina kiertelimme Suzhoun vanhan keskustan seuduilla. Sieltä löytyy vielä vanhempaa ja matalampaa asutusta. Jotenkin tuo seutu on todellisempaa kuin tämä korkeiden lasipalatsien miehittämä lähialue.

DSC00837-normal.jpg

Vanhempaa Suzhouta, Kiinan Venetsiaa

Tämä viikko on mennyt nopeasti, vaikka se onkin ollut seitsemän työpäivän viikko. Ensi maanantaina ja tiistaina on vapaata (May Day Holidays) ja vielä keskiviikkona Labour Day. Otin noiden jatkoksi pari talvilomapäivää, vaikka luisto onkin täällä jo hiukan heikompi. Suuntaamme ensi viikoksi Vietnamiin Hanoihin katsomaan mitä kivaa sieltä löytyy. Sain muutamia hyviä vinkkejä suomalaiselta kaverilta, joka on aiemmin asunut siellä muutamia vuosia.

DSC00858-normal.jpg

Näyttää olevan jo järjestelyt menossa Minnan synttäreitä varten...

DSC00882-normal.jpg

Vanhaakin tyyliä arvostetaan, mutta uudisrakentaminen on todella mielikuvituksellista

DSC00917-normal.jpg

Kukkia riittää joka paikassa ja niistä pidetään hyvää huolta

Kävelimme eilen illalla katsomaan läheisen Jinji-järven rannalle valoshowta, joka esitetään perjantai- ja lauantai-iltaisin. Täytyy sanoa, että se oli aika uskomaton esitys pimeässä illassa. Nuo muutamat valokuvat eivät anna kuin kalpean aavistuksen upeasta lähes puolen tunnin spektaakkelista. Siinä vesi lensi, valot olivat aivan mahtavat ja dramaattinen musiikki soi taustalla. Todella hieno esitys, jota pitää mennä katsomaan vielä uudelleen. Kiinalaisilla on tuo taiteellinen puoli hallussa, sitä ei voi kyllä kiistää. Paikalla oli ainakin tuhat henkeä seuraamassa showta, mutta se taitaa olla täällä pieni yleisö.

DSC00967-normal.jpg

Jinji Laken upea vesi/valoshow

DSC00969-normal.jpg

Lisää valoa ja vettä

Meillä on nyt kuukausi takana tätä kiinalaista elämää. Aika tuntuu tosi lyhyeltä ja kaikki on kolahtanut paikoilleen ehkä yllättävänkin helposti. Suzhou on tottakai niin länsimainen paikka, ettei täällä mitään kovin eksoottista ole. Mutta onhan tämä tietysti erilaista kuin elämä Suomessa. Yritämme kovasti opiskella kiinankieltä, sillä se avaa meille varmasti aivan uuden maailman täällä. Minna on myös löytänyt paikallisen expat-järjestön kautta monenlaista toimintaa. Siellä on mukana ihmisiä monista maista ja tottakai muutamia suomalaisiakin.